Знаете ли как да четете етикета на бирата?

https://www.beerpustinyak.com/wp-content/uploads/2020/09/2111407448.jpg

Зачитали ли сте се в етикетите на всяка една бира (било тя в бутилка, или кенче) и знаете ли какво означава цялата информация, отпечатана върху тях? Сега ще Ви разкажем…..

 • ВИД НА БИРАТА  – Основните видове бира са Ейл и Лагер. Тези бири са сходни по състав и начин на приготвяне, но се нуждаят от различни видове мая, за да се получи ферментационния процес.

 

Видове ейл: 

 1. Ейл Амбър – този вид ейл е сходен с останалите светли видове ейл, но от излишния малц е малко по-сладък. Предлагат се също и тъмни на цвят ейлове, откъдето идва и името на бирата, тъй като Амбър означава “кехлибар”.
 2. Горчив ейл – една от най-популярните светли бири в Англия. Горчива е, тъй като съдържа хмел, който се добавя повече заради приятния му аромат, отколкото за горчивина.
 3. Светъл ейл – отличава се със светъл цвят и има както малцов, така и хмелов вкус.
 4. Индийски светъл ейл – позната е просто като IPA. Обикновено притежава златист или кехлибарен цвят и е известна с нейния горчив аромат и вкус.
 5. Ирландски ейл – предимно наситен червен цвят, с малцов или сладък вкус.
 6. Стаут – отличава се с използването на немалцуван, тъмно-печен ечемик, малко количество хмел, а често и сладки аромати на шоколад или кармил.
 7. Портър – много тъмна бира, произведена от силно печен малц. Портъра може да притежава сладък или много хмелов вкус, тъй като количествата на малца и хмела са променливи
 8. Пшенична бира – тези бири могат да бъдат открити под много различни имена, като например weissbier или hefeweizen, но за производството им винаги се използва и пшеница. Тези бири са освежаващи, светли на цвят, понякога са мътни и нефилтрирани и силно газирани. Често се усещат и плодови аромати.

 

Видове лагер:

 1. Бок – сладка, тъмна бира
 2. Дънкел – тъмно кехлибарена на цвят, с умерено алкохолно съдържание и аромати често напомнящи на кафе, шоколад и женско биле.
 3. Мерцен – плътна, богата, с тъмно меден цвят.
 4. Светъл лагер – Това е много популярен вид бира в световен мащаб, ако не и най-популярният. Тези бири са с цвят на слама и имат леко- до средно-хмелов характер, въпреки че много от тях запазват малцовия вкус, в допълнение на това, че е чист и свеж. Тези бири обикновено са силно газирани, но не са с високо алкохолно съдържание. Това е най-често срещаната бира, произведена с търговски цели.
 • ПЛЪТНОСТ 

Това е концентрацита на сухи вещества в малца. % оказващи плътността, често се бърка с процентното съдържание на алкохола в бирата. Всъщност, този показател определя, колко разтворени твърди вещества от изходната смес (малц, хмел) са минали в бирата. Обикновено – около 10%.

 

 • СЪДЪРЖАНИЕ НА АЛКОХОЛ

Намира се в пряка зависимост от плътността на бирата. Традиоционната бира с 5 vol% алк. се получава при плътност не по-малка от 12%. Ако си купите бира с ниска плътност и високо съдържание на алкохол, то най-вероятно във въпросната бира има добавен спирт (=главоболие).

 

 • СТРАНА – ПРОИЗВОДИТЕЛ 

Посочва се страната – производител и страната, в която се бутилира бирата.

 • СРОК НА СЪХРАНЕНИЕ
 • КОЛИЧЕСТВО В ЛИТРИ

 

Източник: http://beerbox.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *